Zárlatot rendelnek el a vörös városokra Izraelben

Csütörtök estére 123.903-ra emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben. Az aktív esetek száma 24281, a felgyógyultaké 98637 míg az elhunytaké 985.
Benjamin Netanjahu miniszterelnök este  videóüzenetben erősítette meg a médiában keringő hírt, hogy a koronavírus-kabinet a nap folyamán úgy döntött, hogy a „vörös” területekre zárlatot fog alkalmazni.
Netanjahu szerint az elmúlt hónapban a morbiditási arány magas volt, de stabil maradt.
„Az elmúlt napokban emelkedés kezdődött, és tegnap nagyon drámai emelkedés történt. Ma úgy döntöttünk, hogy azonnali megfékező erőfeszítéseket teszünk a morbiditás ilyen fokú emelkedése ellen. Úgy döntöttünk, hogy a vörös városokra zárlatot alkalmazunk.”
A miniszterelnök arra sürgette az izraelieket, hogy működjenek együtt a hatóságokkal a vírus terjedésének megfékezése érdekében.
A koronavírus-projektmenedzser, Ronni Gamzu professzor csütörtökön kijelentette, hogy a fertőzési ráta „újabb szinttel” emelkedett. Hangsúlyozta, hogy a magas fertőzési arányú városok „vörössel” jelölése nem „Káin-bélyeg” körforgásából”.
Gamzu szerint a „vörös” városokban a zárlatra vonatkozó intézkedések bevezetéséről szóló döntés „nehéz szívvel” született, és figyelmeztetett arra, hogy további „kemény döntések” várhatók.
„Könnyen lehet, hogy egy hét múlva hatvan vörös város lesz az esetek exponenciális emelkedése miatt, és akkor teljes zárlatot kell bevezetnünk. Ez üzenet Izrael egészének: Nincs esküvő! Semmi tömeges összejövetel! Nincs félvállról vevés [az irányelvekre vonatkozóan] egyetlen étteremben sem vagy bárhol!Ez egy sarkalatos pillanat … egész Izrael háborúban áll. A fertőzési számadatok miatt, amelyek egy nap alatt 2000-ről 3000-re emelkedtek, mindannyiunknak aggódnunk kell.” – figyelmeztetett Gamzu.
A média szerint a frissített listán szereplő 30 “vörösnek” nyilvánított város és közösség: Názáret, Bnei Brak, Tibériás, Abu Sznan, Umm al-Fahm, Elad, Aabalin, Bukata, Beit Dzsann, Dzaldzsulia, Dzsatt, Dalijat al-Karmel, Zemer, Taibe, Tira, Kaszra-Szamia, Ka’abijje-Tabbas-Hadzsadzsre, Kafr Bara, Kafr Kanna, Kafr Kaszem, Lakija, Seikh Danun, Maale Iron, Ein Mahil, Aszafija, Arara, Fureidisz, Kalanszawe, Rechaszim és Kfar Aza.
A 12 Jeuzsálemhez tartozó környék szintén felkerült a listára, köztük az óváros négy negyede, A-Tur, az Anatot ipari zóna, Wasi Dzsoz, Suafat menekülttábor, Seikh Dzsarra, Isszawija és Bab a-Zahara.
A miniszterek várhatóan vasárnapra elkészítik a zárlat alá helyezett helységek végső listáját és megfogalmazzák az ott alkalmazandó korlátozásokat.
A zárlat hétfőn lép érvénybe és egy hétig lesz érvényben.
A zárlat alatt a rezidensek otthonukat legfeljebb 500 méteres távolságra hagyhatják el. A tömegközlekedés korlátozott lesz , és a legtöbb vállalkozás ideiglenesen nem nyithat ki. Az iskolákat bezárják, kivéve a speciális oktatási intézményeket.
A zárlat alatt lévő területekre való be- és kilépés a létfontosságú munkát végzőkre korlátozódik.
 

2020, szept, 03