Jelentősen nőtt a BZSH Benjamin ovijába járók száma

A tavalyi évhez képest jelentősen növekedett a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Benjamin Óvoda és Bölcsőde gyereklétszáma.
Bőczén Zsuzsa igazgatónő és Mester Tamás, a BZSH elnöke szerint külön öröm, hogy egyre több zsidó család választotta a kicsik „második otthonaként” a zuglói intézményt, hiszen a magyarországi zsidó jövő nagyrészt a gyermekek zsidó nevelésén alapszik.
A most kezdődő nevelési évet hatvan gyermekkel és tizenöt dolgozóval kezdi meg a Benjamin Óvoda és Bölcsőde, azaz elmondható, hogy dinamikusan növekszik a gyermeklétszám: harminckettőről hatvanra nőtt. A tizenkét férőhelyes bölcsődei ellátásban már telt ház van, így sajnos több jelentkezőt el kellett utasítani, az óvodai ellátásban azonban még van szabad kapacitás. Jelenleg három óvoda csoport működik két-két óvónővel és egy-egy dadussal, a bölcsődei csoportban pedig hárman dolgoznak, két kisgyermeknevelő és egy dadus.
A növekvő gyermeklétszám mögött van még egy fontos jelenség: emelkedett a zsidó gyermekek száma. Nem csoda, hogy a Benjaminban ráerősítenek a zsidó hagyományokkal kapcsolatos képzésre: a TAL AM program keretében Dankó Bianka héber tanár vezetésével mostantól elindul az ingyenes héber és judaisztika oktatás az öt és hat évesek számára. Héber oktatás hetente négyszer lesz, a gyerekek számára a könyveket, füzeteket és más oktatási segédeszközöket a fenntartó BZSH biztosítja. A zsidó hagyományok eddig is hangsúlyos szeletét képezték a nevelésnek – hiszen volt Talmud Tóra és megtartották az ünnepeket is Verő Tamás főrabbi segítségével – ám ez most bővül azzal, hogy minden hétfőn havdalát tartanak majd, s hetente egyszer lesz egy plusz judaisztika foglalkozás. Ebben – Dankó Biankán kívül – részt vesz majd Bozzai Judit óvodapedagógus is.
Szeptembertől a fenntartó támogatásával munkába áll egy új óvodatitkár az adminisztrációs munkák elvégzésére, s részmunkaidőben alkalmaznak majd egy új gazdasági ügyintézőt is. Ami a tárgyi fejlesztéseket illeti, új fészekhintával gazdagodott a játszótér, modernebbre cserélik a műfüvet, az udvar gondozására új kerti szerszámokat szereznek be, többek között sövényvágót és magas nyomású tisztítót.
Bőczén Zsuzsa igazgatónő szerint nagyon fontos számukra a szülőkkel való szoros, partneri együttműködés, folyamatosan hirdetnek számukra nyílt programokat, megtekinthetik a foglalkozásokat, és évente kétszer kapnak a gyermekekről írásos tájékoztatást. Mester Tamás BZSH-elnök úgy látja: az óvoda infrastrukturális alapjai jók, ám már megérett az idő egy átfogó reformra annak érdekében, hogy minél több család válassza a Benjamint. Hozzátette: származástól és vallástól függetlenül mindenkit szeretettel várnak, ám számukra nagyon fontos, hogy egyre több zsidó gyermek járjon az intézménybe, hiszen ők jelentik a magyar zsidó közösség jövőjét.