Enyhítenek a járvány miatti korlátozásokon Izraelben

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások enyhítéséről döntött a kormány Izraelben. A korlátozások fokozatos enyhítésének első, kísérleti lépéseként újraindítják a kiskereskedelem, az üzemek és gyárak, valamint a szolgáltatások egy részét. Szombatig elővigyázatossági korlátozásokat fognak meghatározni ezeken a helyeken, például a kötelező fertőtlenítésről, a fizikai távolság fenntartásáról, a dolgozók testhőmérsékletének méréséről, a maszkok viseléséről. Ahol nem tarják be ezeket a szabályokat, ott megbüntetik az üzletek tulajdonosait.
A nemzetbiztonsági tanács és egy szakemberekből álló bizottság javasolta az enyhítéseket egy átfogó stratégia keretében, amely a válságból kivezető utat próbálja megjelölni:
– Lila jel lesz az engedélyezett boltokon.
– Százról ötszáz méterre fogják növelni vasárnaptól a lakosság szabad mozgását lakóhelyétől, és kétfős csoportokban szabad lesz szabad téren sportolni.
– Első lépésként megnyithatnak a speciális, az általánostól eltérő tantervű általános iskolák, de csakis egyéni oktatást végezhetnek bennük.
A szakemberek a következő két napban fogják kidolgozni az új működési feltételeket, és kiválasztani a kísérletben részt vevő intézményeket, szakmai csoportokat. A változások várhatóan vasárnaptól és hétfőtől lesznek érvényben.
A döntéseket súlyos viták előzték meg, ugyanis sajtóértesülések szerint az egészségügyi minisztérium csak egy hónap múlva engedélyezte volna a kereskedelem újraindítását, és az új fertőzöttek napi számának két számjegyűvé válásától tette volna függővé a nyitást. A pénzügyminisztérium ugyanakkor a vasárnapi kezdést követelte.
Jelenleg Izraelben naponta mintegy háromszáz új koronavírus-fertőzést mérnek, de ha ebben nem számolják bele a külföldről, elsősorban az Egyesült Államokból hazatérőket és a gócokban élőket, akkor a fertőzések száma százhatvanra csökken.
A nyitásról szóló stratégiai döntést megnehezíti, hogy jövő csütörtökön kezdődik a muzulmán böjti hónap, a ramadán, amikor napnyugta után, esténként hagyományos nagycsaládi összejöveteleket tart a muzulmán lakosság, és a hónap végén lesz Izrael függetlenségi napja, amikor az ország születésnapját hatalmas összejövetelekkel, koncertekkel, házi és nyilvános bulikkal szokták megünnepelni.
Izraelben pénteken a járvány kitörése óta közel tizenháromezer koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, akik közül 182-en súlyos állapotban, 129-en lélegeztetőgépen vannak. A halálos áldozatok száma 148. Már közel háromezren meggyógyultak a betegségből.