Netanjahu elhagyhatja a karantént

Az Egészségügyi Minisztérium értesítette Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnököt, hogy este 9 órakor elhagyhatja a karantént.
Netanjahu hétfőn óvintézkedésként karanténba vonult, miután kiderült, hogy ultra ortodox ügyekért felelős tanácsadója, Rivka Paluch tesztje pozitív lett a koronavírusra. A miniszterelnök irodája szerint, nem tartózkodtak egy szobában az elmúlt két hétben.
Az Egészségügyi Minisztérium továbbá közölte, hogy szerdán befejezte Paluch epidemiológiai vizsgálatát.
Ramat Gan polgármestere, Karmel Sama-Hakohen levélben fordult Netanjahu miniszterelnökhöz és más kormányzati tisztviselőkhöz, általános zárlat kivetését követelve a szomszédos Bnei Brakra, ahol minden harmadik – 34% – tesztelt személyről kiderült, hogy koronavírusos. Tel Avivban ez 6% míg Jeruzsálemben 10%.
A polgármester szerint a szituáció Bnei Brakban Ramat Gan lakosait halálos veszélybe sodorja, és ha nem kerül sor azonnali intézkedésre, akkor a Legfelsőbb Bírósághoz fordul.
Bnei Brak a világ egyik legsűrűbben lakott városa 198 863 lakossal, egy négyzetkilométerre több mint 27. 000 fő jut a Központi Statisztikai Hivatal szerint.
A város lakosainak túlnyomó többsége ultraortodox, ideértve néhány olyan keményvonalas szekta tagjait, akik ellenálltak a zsinagógák és iskolák bezárására irányuló kormányzati rendeleteknek. Néhány vezető rabbi kezdetben elutasította a vírus miatti pánikot, ám azóta a többség felszólította követőit, hogy tartsák be az Egészségügyi Minisztérium rendeleteit.
A koronavírussal diagnosztizált bnei brakiak száma az esti 571-ről 730-ra ugrott. Jeruzsálemben is jelentős ugrás tapasztalható, reggelre 650-ről 781-re nőtt a betegek száma.

2020, ápr, 01