Megtisztították a Siratófalat Pészach előtt (Videóval)

Ahogy az máskor is lenni szokott Pészach (פסח) előtt megtisztították a Siratófalat Jeruzsálemben. Az ősi falakat több ezer ember látogatja és érinti meg Izraelből és a világ minden tájáról egész évben.
A falrésekben lévő kis cetliket különleges zsákokba helyezték el, ezeket majd egyéb szent iratokkal együtt eltemetik az Olajfák hegyén.
A Jeruzsálemben lévő Siratófalban évről évre üzenetek, papírtekercsek milliói gyűlnek össze. A hagyományoknak megfelelően a Szent falhoz látogatók közül sokan papírra írják üzeneteiket, kéréseiket az Örökkévaló felé, majd az ősi kövek hasadékaiba dugják.
A Fal hasadékainak megtisztítására minden évben kétszer kerül sor, Ros Hasana, valamint Pészách előtt. Az üzeneteket tartalmazó papírkákat vékony pálcikákkal távolítják el, nagy óvatossággal, hogy a köveket ne sértsék meg.
Bár most a koronavírus miatt nagyon kevesen látogatják a falat és környékét, a Siratófal rabbija azt mondta, imádkozik azért, hogy a járvány mihamarabb véget érjen és az emberek visszatérhessenek Jeruzsálem emblematikus pontjára.

2020, ápr, 01