A koronavírus miatti pészachi könnyítések a rabbik döntése nyomán

A járvány okozta globális nehézségek olyan helyzetet eredményeztek, ami alapján még az ortodox rabbik is különleges döntések és engedmények meghozatalára kényszerültek.
Döntéseik alapján, idén Pészach (פסח) idején fogyaszthatunk olyan élelmiszereket, amelyek egyébként Pészachkor korábban nem engedélyeztek. Azaz évszázados szigorításokat enyhítettek erre az esztendőre.
Az alábbi közleményt a Magyarországi Kósersági Felügyelet fb oldalán tette közzé dr. Kurucz Ákos rabbijelölt és Radnóti Zoltán főrabbi:
Hangsúlyozni kell, hogy kovászosat (homecot) további is tilos fogyasztani!
Tudvalévő, hogy Pészach idején szigorúbb, illetve más kósersági szabályok érvényesek, mint az év többi részében. “Normális esetben” Pészachkor csak azok az élelmiszerek, alapanyagok fogyaszthatók, amelyeken szerepel a peszachi kóser jelzés (כשר לפסח). A londoni rabbiság döntése alapján idén könnyebb helyzetben vagyunk.
A rabbinikus döntés alapján olyan termékek is fogyaszthatóak, amelyek nem tartalmaznak homecet, ám nincs rajta peszachi hekser.
Meg kell jegyezni, hogy ez nem egy általános engedmény, hanem minden esetben hozzáértő rabbival kell személyes (zoom, stb) konzultációt folytatni abban a kérdésben, hogy melyikek az idén kivételesen fogyasztható, peszachi hekser (kósersági pecsét) nélküli alapanyagok.
A lentebb felsorolt ételek elkészíthetőek pészachi edényben és fogyaszthatóak is pészachi étkészletből, hiszen a bét din döntése alapján Pészahra kósernek minősülnek.
Fontos szabályok!
A könnyítés csak (2020) 5780. Pészach ünnepére vonatkozik! 2021-ben már nem érvényes ez a könnyítés, azaz jövőre “csak” a pészáchi hekseres termékek fogyaszthatóak Pészachkor.
A lista nem bővíthető! Senki nem jár el helyesen, aki saját kútfőre támaszkodva további termékek pészachi fogyasztását engedélyezi saját maga számára. Pészach ünnepén a “kolsehu”, azaz a “zéró tolerancia” elve lép érvénybe, ezért nagyon óvatosan kell eljárni minden élelmiszerrel kapcsolatban.
Homecre továbbra is extra zéró tolerancia érvényes: kenyérfélék, kelt tészta, péksütit, kifli, zsemle, tarhonya, sör, stb. TILOS. (Pikuáh nefes (életveszély) esetén más törvények lépnek érvénybe!)
A londoni bét din döntése alapján 5780 Pészachján 2020. április 8. estétől április 16. estéig a következő termékek fogyaszthatóak. Itt hangsúlyozni kell, hogy ezek a termékek már eleve is Pészachra kóser termékek lennének, ám valamilyen kósersági oknál fogva a rabbi éltek a szigorítás jogával, és megtiltották a fogyasztását. Azaz ezek az engedmények nem a hámec fogyasztását engedélyezik, hanem egy korábbi szigorítás ideiglenes feloldása.
Az itt olvasható lista csak egy kivonat a londoni bét din döntéséből.
Természetesen, ha be lehet szerezni olyan termékeket, amiken pészachi kósersági igazolás (hekser) található, akkor azt kell vásárolni és fogyasztani a Pészach mind nyolc napja alatt!
A szűkített lista:

 • Sütőpor, ha nincs benne kukoricaliszt vagy maltodextrin
  Sima, ízesítés nélküli vaj (legfeljebb sózott lehet)
  Kakaópor
  Nescafé Gold és Decaf (koffeinmentes)
  Szemes vagy őrölt kávé
  Szárított alma
  Tojás (barna, fehér héjú)
  Előfagyasztott hal (panír nélkül !!! Csak a hal!)
  Előfagyasztott gyümölcs, zöldség
  Méz

  Tej (sima, hekser nélküli, dobozos bolti tej)
  Extra szűz kókuszolaj
  Extra szűz olíva (OU hekserrel számtalan fajta kapható)
  Napraforgó olaj
  Bors (fekete, fehér)
  Quinoa
  Kóser hús (peszáchi kóser hekser nélkül)
  Fűszerek: fokhagyma, hagyma, gyömbér, fahéj
  Cukor
  Édesítők, xylitol
  Ízesítés nélküli tea (fekete vagy zöld tea)
  Szárított gyümölcsökből készült gyümölcs tea
  Szénsavmentes ásványvíz vagy természetben szénsavasan előforduló forrásvíz (a gyárilag szénsavval dúsított ásványvíz tilos)
  100%-os paradicsom pűré
  Dobozos tonhal, szardínia, lazac CSAK olajban vagy vízben.
  Natúr joghurt (mindenféle ízesítés, lekvár, adalékanyag, dzsem, gyümölcsdarabok nélkül!)
  Fogkrém, ha nincs benne Sorbitol