Az izraeliek a válság növekedésekor is megtalálják a módját, hogy segítsenek másokon

Mint sok más országban, az Izraelben élőknek is hozzá kellett szokniuk a koronavírus okozta új élethez. Szinte az egész ország otthoni karanténban van, az iskolákat, éttermeket, kulturális intézményeket és vállalkozásokat is bezárták.
Ez a kihívásokkal teli időszak számos lehetőséget kínál a jó cselekedetekhez. Van aki a szinte húsz órákat dolgozó orvosoknak visz forró ételt, van aki a karanténban lévőkön segít, vagy önkéntesként vérmintákat vizsgál, esetleg saját nappalijából ad online komolyzenei koncertet – az izraeliek egymást segítik a nehéz időkben.
Most, hogy szinte mindenki saját lakhelyére korlátozódik és ott figyelme az internetre szűkül, a szociális média vált a jó cselekedetek, a micvák fő helyszínévé. Erre jó példa egy facebook csoport a “Karanténsegély – Izrael” , amelynek több mint 1400 tagja van.
“A csoport a karanténban lévő emberekre, a veszélyeztetett csoportba tartozó emberekre, valamint az elszigeteltségben élő emberekre irányul. Az ötlet az volt, hogy összekapcsoljuk ezeket az embercsoportokat azokkal, akik nem karanténba kerülnek, és segítenek azoknak, akik ott vannak ”– mondta Amanda Govrin, a Tel-Avivi Egyetem hallgatója, a csoport egyik adminisztrátora.
„Néhány barátommal beszéltünk arról, hogy segíteni kellene a karanténban lévőknek az élelmiszer-szállításokban. Arra gondoltam, hogy ha a karanténban nem élő emberek segítenek a szállításokban, azzal megoldanának egy nagy problémát és segíthetnénk. Az interakció teljesen lenyűgöző volt. Annyira megdöbbentem, hogy milyen gyorsan nő a csoport létszáma. Az első napokban kaptuk a legtöbb segítségnyújtó üzenetet. Szívmelegítő volt látni, hogy mennyi ember kínálta fel saját idejét, energiáját, hogy segítsen másoknak. Az egyik kedvenc esetem eddig az volt, amikor egy karanténba szorult egyedülálló katona segítséget kért, és az emberek azonnal jelentkeztek, hogy hogyan tudnának segíteni.” – mondta Govrin
Egy másik, a Facebookon lévő közösség a „Reut Buy It For Me” bennfentes információkat oszt meg a legjobb online ajánlatokról. A vírus által gazdaságilag sújtott krízisben szenvedő helyi vállalkozásnak ad segítséget, hogy még több ügyfelet szerezzenek ezekben a nehéz időkben.
A Birthright Excel közösségben pedig körülbelül 150 szoftverfejlesztő, a tervező és programozó kiszolgáltatott, elzárt közösségeket segít távoktatásban egy virtuális oktatási rendszerben.

Nem csak online, offline is beindult az önzetlen segítségnyújtás. Múlt hét óta több mint a Ben-Gurion Egyetem 100 tudós és végzős hallgatója több műszakban dolgozik, hogy vérmintákat vizsgáljon, hogy azok tartalmaznak-e a koronavírust.
Több mint 1000 orvostanhallgató Izrael minden pontjáról segíti a nemzeti sürgősségi szolgálat hálózatát, hogy mintavételt gyűjtsenek a polgároktól.
A Yad Sarah , Izrael legnagyobb önkéntes szervezete, amely a fogyatékossággal, vagy betegséggel küzdő idős embereknek segít, létrehozta a „Corona Line” -t.
Ezen a karanténban levő emberek, valamint az időskorúak élőkkel tartják a kapcsolatot, és megszervezik az orvosi felszerelések házhoz szállítását, és az orvosi segítségnyújtást.
Van olyan cég, amely étellel segít. Az izraeli rászorulókat segítő Leket Israel például a napokban házhoz szállított 2500 házi karanténban élő idős embernek meleg ételt.

2020, márc, 28