Netanjahu szerint teljes zárlatra kerülhet sor Izraelben, ha nem lesz javulás

Benjamin Netanjahu ügyvivő izraeli miniszterelnök szerda este figyelmeztetett, hogy hamarosan több ezer új koronavírusos beteg lehet az országban.
Az Egészségügyi Minisztérium este közölte frissített adatait, e szerint összesen 2369 izraeli tesztje lett pozitív a koronavírusra. 39 személy súlyos, 64 pedig közepesen súlyos állapotban van. A vírus következtében elhunytak száma öt.
A miniszterelnök megjegyezte, hogy számos országban jelentősen megnőtt a koronavírusossal diagnosztizált betegek és halálesetek száma, Netanjahu szerint ha az új esetek arányában nem következik be azonnali javulás, akkor nem lesz más lehetőség, mint a teljes zárlat alá vonás, jelezve, hogy a kormány már lépéseket tesz az erre való felkészülésre.
„Ha a fertőzés jelenlegi üteme folytatódik a következő 15 napban, akkor olyan helyzetbe kerülünk, amikor el kell döntenünk, hogy kit kapcsolunk lélegeztetőre, és kit nem,  mivel nem lesz elég lélegeztetőgép mindenki számára.”- mondta Netanjahu függetlenül attól, hogy Izrael továbbá jelentős erőfeszítéseket tesz további orvosi felszerelések beszerzésére.
Ma a hétnapos időtartamra szóló rendeletek részeként többek között bezárásra kerültek a zsinagógák és a lakosságnak megtiltották, hogy 100 méternél távolabb merészkedjen otthonuktól. A rendeletek szerint csak olyan alapvető szolgáltatások mint például orvosi ellátás igénybevétele, valamint élelmiszerek és gyógyszer beszerzése okán szabad elhagyni a lakhelyet.
Ezenkívül a tömegközlekedési szolgáltatásokat is 25% -ára csökkentették, és a taxik csak egy utast szállíthatnak, kivéve, ha a második kísérőként funkcionál orvosi okokból.
A kormány szerdán felhatalmazta a rendőrséget 500 sékel pénzbírság vagy akár hat hónapos börtönbüntetés kiszabására a korlátozásokat megsértő személyek számára, valamint nagyobb bírság kiszabására a vállalkozások számára.
 

2020, márc, 25