BZSH elnök: Küzdenünk kell a gyűlölet és mindenfajta gyűlöletbeszéd ellen

Pészách utolsó napján, San Diegótól nem messze, újabb zsinagógát ért gyűlölettől vezérelt, halálos végkimenetelű támadás.
A Budapesti Zsidó Hitközség elnökének, Mester Tamásnak gondolatait közöljük:
“Kedves Hittestvéreim!
A Nagyfuvaros utcai zsinagógában a mai borongós, kora reggeli időpontban a Sáchriszon az átlagnál is sokkal többen gyűltünk össze, a Kile hétköznapokon megszokott tagjain túl, többen is erősítették a minjent.
Megnyugtató volt ebben a körben imádkozni.
A zsinagóga után azonban már összetört szívvel olvastam a híreket, hogy a fél évvel ezelőtti, tizenegy Hittestvérünk életét kioltó pittsburghi támadást követően, tegnap, Sabeszkor, Peszách utolsó napján, San Diegótól nem messze, újabb zsinagógát ért gyűlölettől vezérelt, halálos támadás, megsebesítve többeket, meggyilkolva a férjezett édesanyát, Lori Gilbert-Kaye-t, emléke legyen áldott.
Emlékezzünk együtt az áldozatra, és mondjunk imákat a sebesültek mielőbbi teljes felgyógyulásáért.
Kaddis imánkat amikor elmondjuk, valójában azt akarjuk tudatni, hogy súlyos fájdalmaink ellenére sem veszítettük el hitünket.
Mikor Izrael ott állt a Nádas-tenger partján, a legenda szerint először tizenkét csatorna nyílt a tengeren, törzsenként egy. De csak együtt, egyszerre voltak hajlandóak elindulni, s ezért vált ketté a tenger. Figyelve, védve egymást keltek át a tengeren.
Erőnk azóta is egységünkben van!
Küzdenünk kell a gyűlölet és mindenfajta gyűlöletbeszéd ellen, ami idáig vezethet, vezetett, közösségeinket rombolja, és közvetve fegyvert ragad testvéreink ellen.
Mester Tamás
a BZSH Elnöke”

2019, ápr, 28