Az utolsó előkészületek Pészach előtt

Holnap este beköszönt Pészach, de a különféle előkészületek miatt már ma is “pészach lázban éghetünk”. Ezúttal a Szombat bejövetelével együtt köszöntjük az ünnepet. Erre az esetre különleges szabályok vonatkoznak.
A szabályok a következők:
1.
Az utolsó morzsaszemek (bödikát hámec – בְּדִיקַת חָמֵץ) keresése csütörtök este, napnyugta után esedékes.
2. Az utolsó morzsaszemek elégetése (biur hámec – בעור חָמֵץ) pénteken reggel legkésőbb 5 órával napfelkelte utánig lehetséges.
3. A pészáchi edényekben és a pészáchi eszközökkel kell főzni szombatra és a széder estére is, természetesen csak olyan ételeket, amelyek pészáchkor is fogyaszthatóak. A főzést szombat bejöveteléig be kell fejezni.
4. Szombati étkezésekhez szükséges „hamajci” áldásokhoz már nem tudunk bárheszt fogyasztani, maceszt enni pedig nem szabad a Széder este előtt, ezért ezekhez az áldásokhoz különleges, úgynevezett „mácá ásirá”, gazdag macesz készítése szükséges.
5.  A „gazdag macesz”, valójában ízesített macesz, ami nem kizárólag vízből és lisztből készül, hanem különböző ételekkel ízesített, például tojással vagy gyümölcslével. Természetesen nem hagyományos lisztet használunk az elkészítéséhez, hanem macesz lisztet.

2018, márc, 29