Jól halad a Rumbach-zsinagóga felújítása

Gőzerővel folynak a rekonstrukciós munkálatok a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A kivitelezést a napokban megtekintette a MAZSIHISZ és a BZSH elöljárói.
A teljes felújítás és korszerűsítés alatt álló Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában tartottak bejárást a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) vezetői, illetékesei és képviselői, akik a munkálatokat irányító szakemberektől tájékozódtak a beruházás fejleményeiről. Jelen volt többek között Ács Tamás, a BZSH elnöke, Frölich Róbert országos főrabbi, és Kunos Péter, a MAZSIHISZ-BZSH ügyvezető igazgatója.
A Laki Épületszobrász Zrt. által kivitelezett beruházás mintegy 2 milliárd forintból valósul meg több ütemben, jelenleg a harmadik ütem zajlik, amelynek befejezése idén novemberre várható. A teljes rekonstrukció végét jövő októberre, azaz a tervezett határidőre ígérik. A beruházás teljes költségvetése nettó 3,2 milliárd forint, melyet teljes egészében állami forrásból a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosít.
Mivel az összesen 5700 négyzetméteres, hat szintes létesítmény állapota az 1991-ben leállt felújítás óta jelentősen romlott, a szakembereknek a belső térben elsőként a bontást kellett elvégezniük, hogy eljussanak az eredeti épületszerkezeti elemek szintjére.
Az eredeti fabetétes mennyezetet a rekonstrukció idejére állagmegóvás miatt elbontották, de vissza fog kerülni a helyére. A belső falakat díszítő, színes gipszelemeket pótolták és újrafestették, ami a munka minőségét illetően a gyakorlatban azt jelenti: nem lehet megkülönböztetni az eredeti díszítőelemeket az újaktól.
Fontos változás, hogy az alagsorban ruhatárat alakítanak ki, az imaterem közepén lévő bima pedig (vagyis a Tóra olvasására szolgáló emelvény) süllyeszthető lesz. Ennek eredményeként a földszinti, multifunkcionális térben különböző hangversenyeket, kulturális rendezvényeket rendezhetnek majd, és a süllyeszthető bima révén nyílik arra, hogy a fellépők középen helyezkedjenek el – ennek azért van jelentősége, mert a zsinagóga akusztikai viszonyai szerint a teret betöltő hangzás onnét a legjobb. A Tóraszekrény visszaépül az eredeti helyére gipsz, üvegből és arany felhasználásával.
A padlóra visszakerül az eredeti, díszes burkolat, és az oldalfalak is ugyanúgy néznek majd ki, mint az épület átadásakor. A földszinti padlóburkolat alatt padlófűtést alakítanak ki, ami mintegy 30 fokos állandó hőmérsékletet biztosít majd. Egy kérdésre válaszolva kivitelezői részről elhangzott: a padló elemeit úgy illesztik össze, hogy esetleges javítás esetén ne kelljen az egészet feltörni. Ugyancsak kérdésre válaszolva megtudtuk: megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy kialakítható-e olyan, az alagsori ruhatár szintjéről induló lift, amely szombat idején programozható módon működik.
A MAZSIHISZ és a BZSH illetékesei a földszint után bejárták a karzatokat is, majd megtekintették a készülő irodahelyiségeket, valamint azt az emeleti szintet, ahol a jövőben a legmodernebb installációs eszközökkel gazdagított képzőművészeti kiállítások kaphatnak teret.
(K.ZS)


Fotóalbum a felújítás jelenlegi fázisáról>>>

Közbeszerzési dokumentáció>>>

 

2018, márc, 22