Névadó ünnepségnek adott otthont a Bethlen zsinagóga

Jeles eseménynek adott helyet hétfőn délelőtt a Bethlen téri zsinagóga, ahol a délelőtti ima keretein belül adtak nevet Póth Ráchelnek.
A zsidó hagyományaink úgy tartják, hogy a nevünk mindent elárul a karakterünkről. A név az, ami összeköt bennünket a lelkünkkel, köldökzsinórként táplálja és kényezteti spirituális igényeinket. Ebből kifolyólag nagy felelősség a névadás. Amikor egy gyermek megszületik, a Teremtő a szülők szájába adja azt a nevet, amire ennek az új léleknek szüksége van.
A Tóra azt mondja, hogy többek között azért is szabadított ki bennünket az Úr az egyiptomi rabságból, mert nem adtuk fel zsidó identitásunkat, így többek közt megtartottuk héber neveinket is.
A Bethlen téri névadó ünnepségen a Tóraolvasás keretein belül előbb megkapta a kislány a “Hanele basz Móse” nevet, majd Deutsch Péter rabbi megáldotta őt, és kérte az Örökkévalót, hogy kísérje áldás egész élete során.
A családtagok, rokonok, barátok és a közösség tagjai ezt követően elénekelték a “Sziman Tov UMazl Tov” (סימן טוב ומזל טוב) kezdetű dalt, amely minden esetben a közösség gratulációját és jókívánságait fejezi ki.
Képek a névadóról>>>

2017, okt, 23