Ezúttal Milwaukeeból érkezett új Tóra a zuglói közösséghez


Kedden reggel újabb nagy ajándék érkezett a Tóráit az októberi zsinagóga tűzben elveszítő zuglói közösségéhez.
A Szimchat Tóra utáni estén történt tűzesetet követően a magyar gyökerű Rachel Korazim elhatározta, hogy segíteni fog a Holokausztot túlélő Kardos Péter főrabbinak és közösségének az elégett tekercsek pótlásában. Amerikai előadásai során beszámolt a megrázó esetről, és két Tóra tekercset szerzett adományként.
A BZSH zuglói körzete márciusban a Massachusets állambéli Shaare egyik zsidó közösségtől, a Shaare Tefilah Zsinagógától kapott egy kóser, az imádkozásokhoz használandó Tóratekercset. Most egy másik amerikai közösség felajánlására érkezett meg egy újabb gyönyörű Tóra. Rabbijuk, Jacob Herber köszöntötte közösségünket, a Budapesti Zsidó Hitközséget kísérőlevelében, beszámolt arról, hogy közössége küldte az ajándékba adott Tórát és örülnének, ha láthatnák, hogyan talált otthonra Zuglóban. Még azt is tervezik, hogy meglátogatják új helyén a Tórájukat. Hálásan köszönjük a közösség minden tagjának, Herber rabbinak, továbbá az önzetlen közvetítőknek, a Tóra útját izraeli otthonából is szervező, követő Rachel Korazimnak, valamint Szeszler Annának és Lippner Györgynek.
Kardos Péter zuglói főrabbi, dr. Rosta Márton, a Budapesti Zsidó Hitközség jogásza kíséretében vette át a Liszt Ferenc Repülőtéren az Egyesült Államokból érkező nemes ajándékot, amelyet azon nyomban a Scheiber Sándor Iskola kis zsinagógájába szállítottak, ahol a Thököly úti körzet tagjai tartják imádkozásaikat, mindaddig, amíg a leégett épületet felújítva átadják, és ismét birtokba vehetik, immáron két vadonatúj Tórával.
Ismét örömmel mondhatjuk az ilyenkor szokásos imánkat, a Shehecheyanu-t:
“וְהִגִּיעָנוּ לַזְּמַן הַזֶּה‎‎ שֶׁהֶחֱיָנוּ וְקִיְּמָנוּ‎ בָּרוּךְ אַתָּה יְיָ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הַעוֹלָם‎”
„Áldott vagy te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki életben tartott minket és megadta megérni ezt az időt.”
Képek a Milwaukeeból érkezett új Tóra átvételéről>>>

2017, júl, 04