Kitüntették New Yorkban a Saul fia főszereplőjét

rohriggezaRöhrig Géza, a Saul fia című Oscar-díjas magyar alkotás főszereplője kapta meg New Yorkban a Champions of Jewish Values (A zsidó értékek bajnokai) nevű kitüntetést.
A díjat Sheldon Adelson befektető és filantróp adta át Röhrig Gézának, miután lelkes szavakkal ecsetelte a költő-színész érdemeit. A díjat négy éve hozta létre Shmuley Boteach rabbi, aki hosszú ideig az oxfordi egyetem ortodox rabbija volt, egyben az amerikai közélet nagyon aktív résztvevője. Eddig két színész kapta meg ezt a díjat, Sean Penn és Ben Kingsley. Utóbbi az eddig legnagyobb hatással bíró amerikai filmben, a Schindler Listájában nyújtott kiemelkedőt.
Röhrig Géza Elie Wiesel családjával ült egy asztalnál, s halk, megindító beszédben köszönte meg a megtiszteltetést, amelyben kiemelte, két szempont vezérli a Saul fiával kapcsolatos megnyilatkozásait: egyrészt a fiatalokhoz szeretné a leginkább eljuttatni a filmet, másrészt azt a leegyszerűsítő közvélekedést igyekszik megingatni az emberekben, hogy a holokauszt után nincs miért hinnünk Istenben. Szavait dörgő tapssal jutalmazta a csaknem ezer főből álló közönség.

2016, máj, 18