Az eredeti olaszországi parmezán mostantól kóser változatban is kapható. A Dávid-csillaggal díszített első guriga sajtot a milánói világkiállítás izraeli pavilonjában mutatták be.
Az eredeti olasz parmezán nagyon szigorú előírások szerint készül, még azt is előírják, hogy mit ehetnek a tejet adó tehenek, a minimális érlelési idő pedig 12 hónap. A kóser előírások érvényesítése még bonyolultabb feladat: mivel az aludttejet levágott állatokból szerzett enzimmel oltják, így a vágásnak meg kell felelnie a kóser előírásoknak. Az enzim azonban nem tekinthető húsnak, ezért keverhető a tejjel.
Elia Richetti rabbi elmondta, az enzimet szigorúan úgy kezelik, hogy húst még nyomokban se lehessen kimutatni benne.
A Bertinelli-család tulajdonában lévő gyár vezérigazgatója Nicola Bertinelli a bemutatón elmondta, hogy nagy kihívás volt megfelelni az olasz hagyományoknak és a szigorú kóser előírásoknak, anélkül, hogy ez befolyásolja a termék megszokott minőségét. A tervek szerint évente 5000 kóser parmezán korongot készítenek.