Útijelentés az Izraeli Zsidó Kongresszus szolidaritási ünnepségéről

ijcIzraelben hét évente rendezik meg a Háhél nevű ünnepséget, amelyen több százezer ember vesz részt a zsidó néppel és Izrael államával való szolidaritás jegyében. A Kotelnél több ezer kohén egyszerre mondja el az áldást.
Az Izraeli Zsidó Kongresszus 15 európai ország zsidó közösségének vezetőivel, igazgatóival találkozott és vett részt a Háhél ünnepségen. Külön kitüntetésben részesült az olasz és a görög zsidó közösség elnöke a zsidóság érdekében tett áldozatos munkájukért. Az IZSK elnöke, Vladimir Sloutsker a Kotel zsinagógájának Tóra-tekercset adományozott. A kísérőlevelet az európai zsidó közösségek vezetői írták alá.
Az eseményen a magyar zsidóság képviseltében Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke és Dési Tamás, a MAZSIHISZ külügyi referense vett részt.
Többek között az Izraeli Zsidó Kongresszus lobbi-tevékenységének köszönhetően az Európai Bizottság tervei közt szerepel az európai antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó különmegbízott kinevezése. Az Európai Bizottságnak küldött legmarkánsabb hangvételű levelet a belga zsidó vezetők írták, amelyhez a többi európai zsidó közösség és a MAZSIHISZ is csatlakozott.

2015, okt, 15