Emléktáblát avattak a Raoul Wallenberg kertben

???????????????????????????????Emléktáblát avattak kedden délelőtt a Dohány utcai zsinagóga kertjében Sir Nicholas Wintonnak, aki a második világháború kitörése előtti hetekben több száz kelet-európai zsidó gyermeket menekített Nagy-Britanniába.
Sir Nicholas Winton 1938-ban járt Csehszlovákiában, ahol szembesült a németek elől menekülők táboraival. Ekkor kezdte el szervezni – előbb a prágai brit nagykövetségről, majd egy prágai szállodában kialakított irodából, végül Londonból – mentőakcióját.
Néhány hónap alatt összesen 669 zsidó gyermeket juttatott Prágából Londonba, ahol brit családoknál helyezte el őket.
Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete hangsúlyozta, hogy Sir Nicholas Winton egyike azoknak, akik megkapták a Világ Igaza elismerést, amely Izrael állam legmagasabb kitüntetése azon nem zsidó emberek számára, akik életüket kockáztatták zsidó emberekért a vészkorszak idején.
Ilan Mor szólt arról is, hogy a túlélők soha nem felejtik el megmentőiket. Magyarországon is 880 ember megkapta már ezt az elismerést, és a budapesti nagykövetségen egyetlen percre sem hagynak fel azoknak az embereknek a felkutatásával, akik megérdemlik, hogy a világ igazai között tiszteljék őket. Így idén október 29-én újabb magyar emberek vehetik majd át a kitüntetést.
Nicholas_Wintonzcldr.Frölich Róbert országos főrabbi kiemelte: felmerülhet a kérdés, miért kell Budapesten emléktáblát állítani egy angolnak, aki cseh gyerekeket mentett. Az emléktábla üzenete azonban éppen ebben rejlik, hiszen a vészkorszakban nem magyarokat, angolokat vagy cseheket akartak kiirtani, hanem a zsidókat. Nem az állampolgárság számított, hanem csak az, hogy valaki zsidónak született.
Hozzátette: ez az emléktábla arra figyelmeztet, hogy nem kell közösséget vállalni a náci eszmékkel, sőt lehet is tenni ellene, és ha elegen tesznek ellene, akkor eltüntethető a földről.
A tábla másik üzenete, hogy a zsidók 2000 éve emlékeznek arra, hogy elpusztították a templomukat, 500 éve arra, hogy kiűzték őket Spanyolországból és 70 éve emlékeznek a holokausztra.
“De nem csak az ellenünk elkövetett bűnökre emlékszünk, hanem hálával, szeretettel, megbecsüléssel és soha el nem múló tisztelettel emlékezünk azokra is, akik kiálltak értünk” – fogalmazott Frölich Róbert.
Az emléktáblát az Alapítvány a budapesti Dohány utcai Zsinagógáért, az Élet Menete Alapítvány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közösen állíttatta.

2015, szept, 01