Negyvenegy országra kiterjedő terrorfenyegetettség-figyelmeztetést adott ki Izrael

israelAz izraeli terrorellenes bizottság negyvenegy országra kiterjedő terrorfenyegetettség-figyelmeztetést adott ki hétfőn az őszi zsidó ünnepek idején utazni készülő izraeliek és általában a zsidók számára.
Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által kiképzett terroristák egy része európai országokban tartózkodik, ahol elképzelhető, hogy izraeliek, illetve zsidók elleni merényletekre készülnek a figyelmeztetés szerint, amelyet a bizottság a Yneten, a Jediót Ahronót című újság honlapján jelentetett meg.
“Nyugati célpontok, köztük izraeliek és zsidó közösségek megtámadásától lehet tartani. Törökországra továbbra is fennáll az utazási figyelmeztetés, de nem tudni konkrét terrorakciók tervéről”
– olvasható a közleményben.
Az őszi zsidó vallási ünnepeken izraeliek százezrei készülnek külföldre utazni, akiket a felsorolt országokban kiemelt óvatosságra int a miniszterelnöki hivatal fennhatósága alá tartozó terrorellenes bizottság.
A közlemény szerint a szélsőséges iszlamista szervezetek által az utóbbi években Belgiumban, Kanadában, Ausztráliában, Franciaországban és Dániában végrehajtott merényletsorozat miatt fennáll további nyugati célpontok megtámadásának veszélye.
Különösen óvakodni kell a Szíriában vagy Irakban kiképzett, majd Nyugat-Európába hazatérő fiataloktól.
“Noha nem vagyunk az Iszlám Állam központi célpontja, mégis Izraelre nézve fenyegetőnek tekintjük. De nem mondhatjuk az izraelieknek, hogy ne utazzanak például Belgiumba, mert ott tevékenyek az Iszlám Állam csoportjai”- áll a szövegben.

2015, aug, 25