Végső nyugalomra helyezték Deutsch Róbert főrabbit

Fotó: mti

Fotó: mti


Deutsch Róbert, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke, a Budapesti Rabbiság igazgatója, a BZSH Bethlen téri zsinagógájának rabbija életének 59. évében, 2015. augusztus 5-én hunyt el.
Csütörtökön, a Kozma utcai temetőben a családon és rokonokon kívül, rabbi kollégái, egykori tanítványai, a Bethlen téri körzet hívei, és számos más templomkörzet tagjai búcsúztak el a nagy tiszteletben álló rabbitól.
Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija, országos főrabbi mondott búcsúbeszédet, aki felsorolta azon értékeket, amelyet Deutsch Róbert (ממו״ה אברהם יהודה בן שלמה זלמען) egész életében képviselt, tükröt tartva mindenkinek arról, milyen is egy behóved zsidó ember. Olyan, mint amilyen Deutsch Róbert főrabbi volt.


Deutsch Róbert 1956-ban született Debrecenben. Az Országos Rabbiképző elvégzését követően több évig dolgozott a Dohány utcai zsinagógában, majd rövid ideig a Hegedűs Gyula utcai, és az Újpesti zsinagóga rabbija volt. 1988 végétől vezette a Bethlen téri zsinagógát. 1989 óta volt a Budapesti Rabbiság igazgatója, hosszú évek óta a rabbitestület vezetője. Tagja volt a Mazsihisz vezető testületének, vezetője a Magyarországi Rabbinikus Bíróságnak, a Bét Dinnek.
Vezetése alatt működött a zsinagógában az Oneg Sabat Klub, az első cionista szellemi páholy, valamint a konzervatív zsidó diákszervezet, a Marom. Munkájának köszönhetően lett díszterme a zsinagógának, megújult az udvarban az emlékmű és játszótér került a kertbe. 2002-ben ő avatta fel a felújított makói zsinagógát. A csaknem három évtized során több száz alkalommal vezetett megemlékezést a holokauszt áldozatainak emlékére.
Deutsch Róbert főrabbi az ősi hagyományok tiszteletben tartása és ápolása, a közösség összekovácsolása, a vallásos zsidó élet fenntartása, szervezése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként 2010-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést.
Emléke legyen áldott!
ברוך דיין האמת

2015, aug, 06