A Holokauszt 71. évfordulójára emlékeztek az Emanuel fánál

emanuel_megemlekezes2Vasárnap délelőtt zsúfolásig megtelt a Dohány zsinagóga mellett található Raoul Wallenberg Emlékpark, ahol a Holokauszt 71. évfordulójának alkalmából tartotta megemlékezését az Emanuel Alapítvány.
Az 1990-ben létrejött Alapítvány – amelynek célja a zsidó kultúra, oktatás segítése – minden évben július első vasárnapján emlékezik meg a holokauszt áldozataira az Emanuel fánál.
A vasárnapi rendezvényt Ilan Mor, Izrael Állam budapesti nagykövetének emlékező szavai nyitotta meg. A nagykövet beszédében felhívta a figyelmet az Európában egyre erősödő antiszemitizmusra, és reményét fejezte ki, hogy azoknak a rémisztő jelenségeknek, amelyek napjainkban egyre többször tapasztalhatóak Magyarországon, még gátat tudnak szabni.
Verő Tamás rabbi a túlélőkhöz is intézett érzelmes beszédében megemlékezett gyerekkoráról, amikor is nagyszülei meséltek neki a Holokauszt borzalmairól, így közelről tapasztalhatta mindazt a fájdalmat, amit a túlélők élhettek át a különféle munka, illetve haláltáborokban. A Frankel zsinagóga rabbija beszédében kiemelte, hogy a Raoul Wallenberg sírkertben található emlékfa több ezer levele emlékeztet bennünket arra a több százezer hittestvérünkre, akik a gyűlölet áldozatául estek a Holokauszt idején.
Verő Tamás megemlítette a Saul fia című filmet is, amely éppen most, a Holokauszt 71. évfordulóján enged közeli betekintést nyerni, a borzalmakba, olyan időkbe, amelyek örökre meghatározzák a zsidóság múltját, jelenét.
A megemlékezés részeként Nógrádi Gergely kántor elénekelte az “El mole rachamim” (אֵל מָלֵא רַחֲמִים) kezdetű imát, amelynek minden szava, zenei fordulata, a holokauszt okozta végtelen fájdalmunkat és hitünkben való bizakodásunkat fejezi ki, majd a túlélők gyújtották meg az emlékezés gyertyáit az Emanuel emlékfa előtt.
A megemlékezés képei:
[nggallery id=21 images=50]

2015, júl, 05