Aratott a Saul fia a Cannes-i Filmfesztiválon

saulfia_cannesRemek hírrel indult a hét! Vasárnap véget ért a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. A legjobbak járó elismeréseket az este hét órakor kezdődő gálán adták át.
Nemes Jeles László nagysikerű alkotása, a Saul fia kapta a zsűri Nagydíját a Cannes-i Filmfesztiválon, amely a második legrangosabb elismerésnek számít.
Egyes hírek szerint a Saul fiát Golden Globe-ra is jelölik majd, sőt még az Oscar-díjra is esélyes lehet Nemes alkotása a “legjobb külföldi film” kategóriában.
“A Saul fia lenyűgöző film, soha nem láttam még ilyet. Teljesen új jellegű a film, nagyon erős és nagyon más. A holokauszt témáját már nagyon sokszor feldolgozták, de ebben a filmben nagyon különleges módon nyúltak hozzá. És a rendező nagyon fiatal. Fontosnak tartottuk, hogy díjazzuk a fiatal tehetséget” – mondta vasárnap este az MTI-nek Sophie Marceau francia filmszínésznő a 68. cannes-i fesztivál zsűrijének tagja.
Két nappal korábban a film már elnyert egy rangos díjat, a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját, amely a világ több száz, vezető filmkritikusát tömöríti, és hagyományosan egy nappal a hivatalos díjkiosztó előtt adják át. Amin aztán olyan elismerést kapott a mű, amelyet magyar film már nagyon régen nem.

2015, máj, 25