"Üres Padok” – Felhívás az iskolák emlékezetére

iskolapadHetven évvel ezelőtt az akkori magyar állam a legnagyobb bűnt követte el állampolgáraival szemben. Miután több évtizeden át tudatosan gerjesztette az indulatokat zsidó honfitársainkkal szemben, a kirekesztés és megbélyegzés eljutott a fizikai megsemmisítéshez. A gettókba zárás, a deportálás végső állomásai a koncentrációs táborok voltak, ahol közel 600 ezer magyar állampolgár, felnőtt és gyerek, nő és férfi pusztult el. Egyetlen bűnük zsidó vagy cigány származásuk volt.
A fokozatosan gerjesztett indulat, a megbélyegzett zsidók félelme előre vetítette legnagyobb nemzeti tragédiánkat. Mégis sokan meglepődtek az akkori diákok közül, hogy padtársai, osztálytársaik, barátaik egyik napról a másikra eltűntek, és senki nem beszélt többet róluk. Most már tudjuk, mi lett a sorsuk.
Itt az ideje, hogy hetven év múltával minden iskolában megemlékezzünk azokról az egykori diákokról, akik a gyűlölet áldozataként soha nem nőhettek fel.
A MAZSIKE arra hívja fel az ország középiskolát, diákokat és tanárokat, hogy kutassák fel a holokausztban elpusztult, meggyilkolt egykori diákok nevét, és emléküket örökítsék meg az iskola falán. Ezt már több iskola megtette, mert nem vártak egy kerek évfordulóra, a hivatalos állami megemlékezésre, hogy megismerjék múltjuknak ezt a szomorú fejezetét. Mindezt azért, hogy soha ne feledjük: a megbélyegzés, a kirekesztés, a gyűlölet – ha nem álljuk útját, tragédiához vezet.
A felhíváshoz csatlakozó iskoláknak minden segítséget megadják, hogy eredményesen végezhessék el a kutatást, és támogatást kapnak a diákok nevét megörökítő táblák elkészítéséhez és elhelyezéséhez. Minden további információ az „ÜRES PADOK” honlapon találtóak meg.
A csatlakozásokat folyamatosan fogadják a titkarsag@nemessuli.hu címen.
A program szakmai segítője a Zachor Alapítvány: zachor2007@gmail.com
Információ: Kirschner Péter elnök MAZSIKE +36/30/932-4252
Takáts Annamária program koordinátor MAZSIKE +36/30/211-1083
mazsike@gmail.com
Az „ÜRES PADOK” program eredeti elképzelése még a Holokauszt Emlékév előkészítése során merült fel, a Holokauszt Emlékközpont és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) közös javaslataként. A program meghirdetéséhez az ország több, patinás, és humanista gondolkodásáról, nyitottságáról ismert középiskolája csatlakozott. A programba bekapcsolódó diákok szakértők segítségével felkutatják azoknak az egykori iskolatársaknak a neveit, adatait, akiknek a kirekesztő törvények miatt el kellett hagyniuk megszokott iskolájukat, diáktársaikat, majd nyomuk veszett, és feltehetően a holokauszt áldoztaivá váltak. Ezen diákok nevét az iskolák aulájában tábla fogja megőrizni, örök emlékeztetőül az embertelenségre. A táblákat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói tervezik és készítik el. Kihelyezésükről az iskolák gondoskodnak. Az első táblák elhelyezésére és felavatására a 2015/2016-os tanév első felében kerülhet sor. A program koordinálását a Nemes nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola diákjaiból álló csoport vállalta. A programot az Emberi Erőforrás Minisztérium támogatásával valósítják meg.

2015, máj, 14