Szabad szemmel szinte láthatatlan a világ legkisebb bibliája (Videóval)

???????Az Izrael Múzeum „Könyvek Oltára” című kiállításának 50. évfordulója alkalmából állítottak ki egy Nano Bibliát, melyet az izraeli tudósokból álló Technion csapata készített, és amely kategóriájában természetesen a legkisebb világon.
A 0,5 mm2-es chipre vésett Nano Biblia szabad szemmel csaknem láthatatlan; készítői szerint a nagysága csupán egy szem cukor méretével azonos. Az apró könyv első példánya 2009-ben készült el, melynek másolatát XVI. Benedek pápának ajándékozták izraeli utazása során.
Uri Sivan és Ohad Zohar, a Nano Biblia ötletgazdái olyan számítógépes program segítségével készítették el a könyvet, amely közel másfél óra alatt képes volt ion sugarakkal kivésni a 1 200 000 héber betűből álló szöveget. A kézzel írt Tóra tekercsek elkészítése lényegesen hosszabb időbe telik, akár másfél évet is igénybe vehet.
„A Biblia minden könyvnél jobban szimbolizálja az emberi civilizáció generációról generációra történő átörökítését. Megpróbáltuk ezt összekötni az új eszközökkel. Szeretnénk, ha az emberek kíváncsiak lennének arra a forradalomra, amely a szemeik előtt zajlik.” – mondta Sivan.
Az április 20-án megnyitott kiállítás év végéig lesz látogatható az Izrael Múzeumban.
Íme a Nano Biblia:

2015, máj, 04