Városnéző sétákat szervez a MAZSIKE

mazsike_logo“Városnéző majális – nem csak zsidó szemmel” elnevezéssel három túrát is szervez májusra a Magyar Zsidó Kultúrális Egyesület Budapesten.
Május 10-én Pest történelmi zsidó negyedében járhatják végig az érdeklődők a zsinagógákat, műemlékeket és a fontosabb épületeket.
Egy héttel később a Budai Vár középkori zsidó emlékei között tartanak idegenvezetést, míg a hónap utolsó napján a legrégebbi ortodox zsidó temetőben, a Csörsz utcai sírkertben idézhetik fel a múltat.
A pontos program:
Május 10. vasárnap, 14:00 óra
Múltidéző barangolás Pest „történelmi zsidónegyedében”
Tavaszi séta Pest történelmi zsidó negyedében Szegő Dóri vezetésével, akivel az érdeklődők végigjárhatják a régi zsidó negyed zsinagógáit, fontosabb épületeit és műemlékeit.
Találkozás a Bálint Ház előtt.
Pontos cím: Budapest VI. ker., Révay u. 16.
Május 17. vasárnap, 11:00 óra
Időutazás a Budai Vár középkor zsidó emlékei között – Deák Gábor vezetésével
A XIII. századi zsidónegyed a mai Szent György utca (akkor Zsidó utca) nyugati oldalán, a hajdanán Zsidó kapunak nevezett Fehérvári kapu szomszédságában alakult ki. Temetőjük a hely lábánál, a mai Pauler-Algút és Roham utcák határolta területen feküdt. E temetőből számos középkori sír került elő, közülük a legkorábbi 1278-ból származik.
Találkozás a Budai Várban a Korona cukrászda előtt
Pontos cím: Budapest I. ker. Dísz tér 16.
Május 31. vasárnap, 11:00 óra
„A sírkövek Kelet felé néznek” – Látogatás a Csörsz utcai sírkertben Cseh Viktor vezetésével
Séta a Budapesten fellelhető legrégebbi ortodox zsidó temetőben, ahol megtekintjük a különleges Kohanita ösvényt, a héber feliratú sírokat, híres emberek síremléket.
A temetőben csak fővárosi lakosok nyugszanak, ezért a sírkert sajátos keresztmetszetét adja a régi Budapest izraelita polgárságának.
Találkozás a temető bejáratánál
Pontos cím: Budapest XII. ker., Csörsz u. 55.
A MAZSIKE sétáin a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Egy-egy sétán legfeljebb 30 fő tud részt venni.
Jelentkezni a mazsike@gmail.com e-mail címen lehet.
A séták átlagosan 2,5-3 óra hosszúságúak.

2015, ápr, 28