PROAKTÍV – program vallásról és társadalmi aktivizmusról

proactiv_screen_2015_04_18Pészah-záró mulatságot tartanak április 18-án este a Bálint Házban, a hosszú kovásztalan napok után! Igazi keleti hangulattal várják az érdeklődőket, lesz mufletta, palacsinta, pita, mártogatós, zene és tánc!
A PROAKTÍV a Bálint Ház program-sorozata vallásról és társadalmi aktivizmusról, ahol minden zsidó ünnep apropóján egy-egy társadalmi kérdést járunk körül. Hanukakor a hajléktalanokról, purimkor a nőkről volt szó, most pészah után fókuszban a menekültek: hisz mind bevándorlók vagyunk. A program alatt végig Élő könyvtár lesz, kivonulnak a menekültekkel foglalkozó szervezetek is standjaikkal. A program teles ideje alatt itt lesz az Artemisszió és a Menedék, pólókkal, kiállítással, információkkal, szóróanyagokkal és a felnőtt programmal párhuzamosan ifjúsági- és gyerekfoglalkozásokkal is várnak benneteket. Este pedig a marokkói zsidók ünnepi bulija, Mimuna: fellép, a Chalaban.
Részletes program:
Jó gyakorlatok menekült-ügyben | kerekasztal beszélgetés
17:00 Résztvevők: Barna Mária (Cordelia), Csáky Erzsébet és Mikes Hanna (Artemisszió), Kiss Adrienn (MigSzol), Szabó Attila (Menedék), Akela Shabona (Baptista Integrációs Központ),
Moderátor: Pikó András
Kulturális kóstoló 2×20 percben
18:30 Papp Richárd: Be? Vándorlók? A migráció kérdései kulturális antropológiai szempontból | előadás
19:00 Surányi Ráhel: A Szovjetunióból Izraelbe vagy a Szovjetuniót Izraelbe? – avagy a nagy orosz alija | előadás
Koncert,buli
20:00 Mimuna – Chalaban koncert | Előzenekar: Borgula András színházi rendező
Mi a Mimuna?mimuna_screen_20152
A keleti zsidók, jemeniek, magrebiek, marokkóiak megelégelve a kovásztalan napokat rögtön Pészach kimenetele után telerakják asztalaikat tejes, szimbolikus és főleg kovászos ételekkel, barátkoznak, zenélnek, mulatnak. Tetszik nekünk ez a szokás, ezért úgy döntöttünk, meghonosítjuk. Ahogy kimegy Pészach ünnepe, és eljön a hétvége, mi is finomabbnál finomabb péksütikkel, pitával, keleti ételekkel várunk mindenkit! Lesz vízipipa, mocsárkávé, keleti fűszerek és még több kovászos!

2015, ápr, 15