Mácius 26-tól látható "A zsidó" című darab a Szkéné Színházban

azsidodarabA Szkéné Színház és a Nézőművészeti Kft. közös előadása, Artur Palyga lengyel szerző A zsidó című darabja tavasszal ismét bemutatásra kerül.
A színház tájékoztatása szerint az előadásban öt különböző korú és hátterű embert, az iskolaigazgatót, a lengyel- és az angoltanárnőt, a testneveléstanárt és a katolikus papot látjuk egy mai falusi iskola tanári szobájában. A tanári kar megoldást keres az épp széteső, anyagi csőd felé tartó tanintézmény megmentésére. Az iskola egykori, Izraelben elő növendékét várják látogatóba. A tanárok az iskola és a saját anyagi gondjaiknak megoldását remélik a találkozástól, amelyre készülve azonban kénytelenek szembenézni az addig elhallgatott múlttal, felmenőik háború alatti tetteivel is. A darab a személyes és társadalmi felelősség kérdését is vizsgálja.
A lengyel Artur Palyga darabja a történelmi múlttal való számvetésre bíztat. Vajon mi hol tartunk ezen az úton? – teszik fel a kérdést az előadás alkotói. A közlemény szerint a 1971-es születésű Artur Palyga a krakkói Jagelló Egyetem lengyel irodalom és nyelvészet szakán diplomázott, emellett tanítóképző főiskolát végzett zenei nevelés szakirányon. Jelenleg Bielsko-Bialában él, ahol a Teatr Polskiban dolgozik. Kísérletező kedvű alkotó, számos darabja a színészekkel és rendezőkkel való közös alkotófolyamat eredménye. Eddig megjelent 11 drámáját rendszeresen játsszák a lengyel színházakban.
„Kabarészerű röhögtetésről váltani bűnökkel szembenézésre igen necces dolog, A zsidó előadása is meg-megdöccen e bravúrkísérlet közben. De – az író Artur Palygának és a rendező Szabó Máténak egyaránt köszönhetően – az első átmenetet hitelesíti a kitűnő színészi játékban megformált öt, reálisan karakterizált alak. Mert mindegyiknek motivált a múlt iránti kíváncsisága és az ezzel kapcsolatos indulata, melyeknek felszínre bukkanása az előadáson még jó darabig humorral van fűszerezve.” (Kutszegi Csaba – Színház.net)
A darabot három időpontban tekinthetik meg a Szkéné Színházban:
március 26. 19:00
április 9. 19:00
április 17. 19:00
További információk IDE kattintva találhatóak>>>
 

2015, márc, 15