A Mazsike budapesti holokauszt-emlékmű felállítását javasolja

mazsike_logo A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület javaslatot tett egy központi budapesti holokauszt-emlékmű felállítására a holokauszt 75. évfordulójára – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülését megnyitó beszédében.
Lázár János a tanácskozásra tett napirendi javaslatát ismertetve számolt be a MAZSIKE kezdeményezéséről.
A kerekasztal résztvevői közül Vadász Magda, a B’nai B’rith Budapest Páholy alelnöke ugyanakkor jelezte, több holokauszt-túlélő sem szeretné, ha új holokauszt-emlékművet állítanának fel, mert az szerintük nem a zsidóság érdekeit szolgálná, csak tovább szítaná az antiszemitizmust Magyarországon. Felvetette, hogy az erre szánt pénzt inkább az ifjúságra, oktatásra költsék, illetve a túlélőknek adják. Kezdeményezte, hogy a javaslat ne is szerepeljen a csütörtöki tanácskozás napirendjén.
Lázár János válaszában azt indítványozta, beszéljék meg a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezését a kerekasztalon. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bármilyen döntést is hoz a plénum, azt a kormány támogatni fogja, “semmiféleképpen nem szeretnénk mi diktálni”.
A Zsidó Közösségi Kerekasztal napirendjén emellett szerepel például a magyarországi zsidó közösségek és intézmények biztonsági helyzetének megtárgyalása a januári párizsi merényleteket követően, valamint a szegedi zsinagóga költségvetési támogatásának ütemezése is.
Természetesen ismét központi téma volt a Sorsok Háza, melynek koncepciójáról egyelőre nincs megegyezés. A Mazsihisz elnöke Heisler András szerint a külföldi példák azt mutatják, hogy akár hat-nyolc évig is készülhet egy ilyen kiállítás. A helyszín, az egykori józsefvárosi pályaudvar épülete ugyanakkor gyakorlatilag már készen áll. Heisler András szerint ki is lehetne használni, amíg a végleges koncepció elkészül.
heisler_lazar“Meggyőződésem, hogy ebben a nagyon szép épületben viszonylag rövid időn belül oktatási projekteket és programokat el lehet indítani, ehhez megvan a szellemi kapacitás, megvannak az anyagok, és ebben tudunk segítséget kapni nemzetközi szervezetektől, akár a Jad Vasemtől is. Egy ilyen nagy teret, amíg nincs meg a végleges kiállítási koncepció, ideiglenes kiállítással hasznosan és jól meg lehet tölteni, hogy jó üzenetet hordozzon. A Sorsok Háza ügyében a kormány térfelén pattog a labda, a kormánynak kell megoldani olyan kérdéseket, amelyekben mi nem vagyunk kompetensek.” – vélekedett Heisler András.
Lázár János ismételten kihangsúlyozta a konzultációk fontosságát, valamint azt, hogy csak konszenzusos megoldás születhet.
“A magyarországi zsidó közösség véleménye, szempontjai és támogatása nélkül ezt az emlékhelyet, oktatási központot, múzeumot nem lehet létrehozni” – jelentette ki.

2015, márc, 05