Zsidó emléktárgyakat vár a Néprajzi Múzeum

neprajziA zsidó valláshoz és a hagyományos életmódhoz kapcsolódó tárgyi emlékek, fényképek, dokumentumok felajánlását kéri gyűjteménye számára a Néprajzi Múzeum. Nem antik kegytárgyakat, nemesfém judaikákat várnak elsősorban, hanem a zsidó hétköznapok és ünnepek tárgyi és képi emlékeit, akár a közelmúltból is. A gyűjtés március 5-én lesz, de egyeztetés alapján máskor is várják a felajánlásokat.
A Kő kövön. Töredékek a magyar vidéki zsidóság kultúrájából című kiállításon látható a múzeum “zsidó gyűjteménye”, de az előkészítő munka a kollekció hiányosságára is rávilágított. A gyűjtemény egy része zsinagógában használt rituális tárgy, mint a sófár, a tóraköpeny, a tóramutató vagy a hetiszakasz-tábla. A zsidó háztartás jellegzetes kellékei – barchesztakarók és fűszertartók, hanukiák, trenderlik, szédertálak – is szép számmal vannak képviselve, és a múzeum őriz néhány igazi különlegességet is, mint például a halica-szertartás félpár bocskorát. A Néprajzi Múzeum gyűjtési körébe természetesen ez utóbbiak szorosabban kapcsolódnak, a felhívás, kérés is főleg ilyen tárgyakra irányul.
A hagyományos zsidó élet olyan fontos emlékei hiányoznak a gyűjteményből, mint a szombati gyertyatartópár, a lakodalmi áldás, a gyermekágyas tábla, az amulett, a hímzett széderterítő vagy a zsidó férfiak egykor általánosan használt kapedlije. A rítusokhoz kapcsolódó tárgyak mellett olyan használati eszközöket is várnak, amelyeknek zsidó vonatkozásai vannak.
A szervezők arra kérik mindazokat, akik ilyen típusú tárgyaikat a múzeumnak ajándékoznák, hogy jöjjenek el március 5-én, a Néprajzi Múzeum Napjára.
Fontos, hogy nem antik kegytárgyakat, nemesfém judaikákat vár tehát elsősorban a múzeum, hanem a zsidó hagyományok által meghatározott hétköznapok és ünnepek tárgyi és képi emlékeit, akár a közelmúltból is. Különösen értékesek lehetnek a múzeum számára az adatokkal, személyes történetekkel együtt őrzött relikviák. A Néprajzi Múzeum munkatársai felajánlásaikat archiválják, megőrzik, tudományosan feldolgozzák és közzéteszik.
Március 5-én 15-18 óráig az első emeleten, a díszterem előtti galérián várják a felajánlókat, de előzetes egyeztetés után máskor is lehet jönni.

2015, febr, 27