Megdöbbentő a XIII. kerületi jobbikos képviselő cselekedete

schweitzer_jozsef
Professzor Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi a magyar zsidóság szellemi vezetőjeként köztiszteletben álló, elismert tudósember volt. Munkásságát, szellemi és emberi nagyságát általános tisztelet övezi hazánkban és szerte a nagyvilágban.
Nem véletlen, hogy díjak sokaságával ismerték el, köztük Budapest XIII. kerülete is, mely díszpolgári címet adományozott számára.
Schweitzer József halála nem csak a magyar zsidóság vesztesége, s egyben a magyar társadalom is szegényebb lett egy korszakos gondolkodóval.
Tóth József, a XIII. kerület polgármestere az elsők között fejezte ki részvétét és az általa vezetett kerület hivatalosan is saját halottjának tekinttette Professzor Schweitzer Józsefet. Gesztusértékű az is, hogy polgármesterként kezdeményezte, hogy a csütörtöki testületi ülésen egyperces néma főhajtással tisztelegjenek a kerület egykori díszpolgára előtt.
Megdöbbenéssel és mélységes szomorúsággal vettük hírét, hogy a Jobbik képviselője, Benke László demonstratívan, az elemi tiszteletet sem adta meg a 93 éves korában elhunyt országos főrabbinak, az elismert vallástudósnak.
A Jobbik képviselője az alapvető emberi tisztességet és gyász méltóságát is semmibe vevő fellépésével kiírta magát a humánusan gondolkodó emberek táborából.
A nyilvánvalóan rasszista és antiszemita eset egyértelműen reális képet ad a Jobbik valódi arcáról. A demokratikus érzelmű magyar társadalom felelőssége, hogy kikényszerítse az ilyen alakok távozását a magyar közéletből.
A Mazsihisz vezetősége egyetért XIII. kerület jóérzésű képviselővel, akik az esetet gyűlölettel teli kirekesztő viselkedésnek, valamint a néhai főrabbi életéhez, munkásságához és intelmeihez méltatlan provokációnak tartják és lemondásra szólítják fel Benke László jobbikos önkormányzati képviselőt.
(MAZSIHISZ)

2015, febr, 13