Zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

latorcai“Magyarország kormánya zéró toleranciát hirdetett meg az antiszemitizmussal szemben, ennek is köszönhető, hogy az országban több ezer izraeli hallgató tanul” – jelentette ki a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára Debrecenben.
“Magyarországon nem kell senkinek félnie identitása, vallása, kultúrája megvallásában” – mondta Latorcai Csaba a debreceni Pásti utcai zsinagóga rövidesen befejeződő felújításáról és a debreceni zsidó hitközség Utazás a zsidó örökségbe Észak-Alföldön című projektjéről tartott keddi sajtótájékoztatón.
A helyettes államtitkár példaértékűnek nevezte a debreceni önkormányzat és a helyi zsidó közösség együttműködését a csaknem félmilliárd forint európai uniós és hazai központi támogatásból magvalósuló beruházásban. Jelezte, hogy korábban hasonló együttműködés eredményeként, unós támogatással, határon átnyúló projekt keretében újult meg a másik debreceni, a Kápolnás utcai zsinagóga.
Latorcai Csaba „közös felelősségünknek” nevezte a zsidó kulturális örökség megőrzését, mert – mint mondta –, az a magyar nemzet kulturális öröksége. Hozzátette: a 2015-től kezdődő zsinagógafelújítási program keretében az idén 15 zsinagóga felújítása kezdődik meg az országban.
(mti)

2015, febr, 10