Február végén Zájin Ádár halvacsora

gefiltefishA tél végén, egy héttel a legnagyobb zsidó örömünnepet, a Purimot megelőzően még egy kisebb örömünnepet is tartanak a zsidó közösségekben, a Zájin Ádárt, vagyis Ádár hónap hetedikét. Mivel erre az egyébként a hónapok sorában utolsó zsinagógai hónapra több örömünnepünk is esik, a hónap beköszöntésekor egy táblát szokás kiakasztani a zsidó otthonok falára, amelyen héberül ez áll: misenichnász ádár, marbim beszimchá — “Mihelyt beköszönt ádár, meg kell sokasítani az örömöt”.
Az úgynevezett ádár-táblára — a fenti felirat mellé — két halat szokás rajzolni. Egyrészt azért, mert az állatövi jegyek között (a horoszkópban) ádár a Halak jegyében áll, másrészt azért kettőt, mert a zsinagógai szökőévben (s az idén is ilyen esztendőnk van) két ádárt is tartunk. (A zodiákus jeleket megtaláljuk többek között a híres ókori Bét Alfa-i /észak-izraeli/ zsinagóga mozaikpadlóján is.) Az ünnepeket és az évfordulókat ilyenkor többnyire ebben a második ádárban tarjuk, ezért most szokatlanul későre esnek ünnepeink.
Gefilte_FishZájin Ádár, Ádár hónap hetedike Mózes születésének és halálának évfordulója. Ezt onnan tudjuk, hogy a „nagy tanítómester” halálának pontos napját kiszámíthatjuk a Biblia (Mózes IV. és V. könyve) alapján, márpedig ő azt mondja közvetlenül halála előtt: „százhúsz éves vagyok ma” — ha ezt szószerint vesszük, úgy kell értenünk, hogy ugyanezen a napon született is.
A legenda szerint Hámán, a gonosz perzsa miniszter azért sorsolta ki a zsidók elpusztítására szánt napot éppen ádár hónapjára, mert úgy tudta, ebben a hónapban halt meg Mózes. Csak éppen arról feledkezett meg, hogy ugyanebben a hónapban született is a zsidóság nagy tanítója. S valóban, mi ezt a napot nem gyásznapként üljük meg, hanem örömünnepként, s éppen ezért így (a logikával ellentétes módon) szokás mondani: „ez Mózes halálának és születésének évfordulója”
Budapesten szinte az összes közösségben megemlékeznek  Mózes tanítómesterünk halálának és születésének évfordulójáról.
A Frankelben például február 27-én este emlékeznek Mózesre, a Dohány utcai körzetben pedig február 25-én 17 órakor tartják a halvacsorát, amelyre az alábbi linken lehet jelentkezni.

2015, febr, 09