Az Egyesült Államok elnöke szerint kötelesség az antiszemitizmus elleni harc

barack_obamaA párizsi kóser üzletben elkövetett támadáshoz hasonló incidensek nemcsak a zsidó közösséget, hanem az alapvető demokratikus értékeket is veszélyeztetik, ezért az antiszemitizmus elleni harc mindenki számára fontos kötelesség – hangsúlyozta az amerikai elnök az ENSZ Közgyűlésének az antiszemitizmusról tartott csütörtöki tanácskozása alkalmából kiadott közleményében.
Barack Obama a pluralizmust, a sokszínűséget valamint a vallás- és a szólásszabadságot említette meg a féltett értékek között.
“Amikor az zsidók emberi és alapvető szabadságjogait elnyomják, gyakran más kisebbségek és rétegek jogai és szabadságai sem maradnak el messze (az elnyomatásban). Mindezen okok miatt az antiszemitizmus elleni harc mindannyiunk számára fontos kötelesség. Minden országnak, minden régiónak és minden közösségnek ki kell vennie belőle a részét” – írta az elnök.
Barack Obama arra hívta fel az ENSZ-közgyűlés tagjait, hogy emeljék fel hangjukat ebben a közös küzdelemben, amelyhez az Egyesült Államok részéről rendíthetetlen támogatást ígért.
A 37 ENSZ-tagállam – köztük az Egyesült Államok, Izrael és az összes EU-ország – kezdeményezésére összehívott közgyűlési tanácskozáson, amely az első volt a maga nemében, Bernard-Henri Levy francia filozófus sürgette, hogy a világszervezet tagjai fogjanak össze az általa “radikális embertelenségnek” nevezett zsidógyűlölet ellen. Indítványozta, hogy jövőre is, utána pedig kétévente tartsanak konferenciát, hogy meggyőződjenek arról: a mozgósítás nem volt hiábavaló, és “a fenevadat féken lehet tartani”.
“Aki egy zsidót Franciaországban megsért a zsidósága miatt, az Franciaországot támadja. Minden alkalommal, amikor támadás ér egy zsidót, a nemzetközi közösséget éri támadás” – hangoztatta Harlem Désir Európa-ügyi államtitkár.
Michael Roth német Európa-ügyi államminiszter rámutatott, hogy a “hangosan és agresszívan teret nyerő” antiszemitizmus az egész társadalom számára veszélyt jelent, ezért Németország – a holokauszt miatti felelőssége, a “zéró tolerancia” miatt – mindig élen jár majd az ellene folytatott harcban.
Bogyay Katalin magyar ENSZ-nagykövet elmondta, hogy a magyar kormány a “zéró tolerancia” elvét alkalmazza a gyűlöletbeszéd és -cselekmények ellen, beleértve az antiszemita incidenseket, és osztja azt a nézetet, miszerint “az antiszemitizmus kihívást jelent a demokrácia és az emberi jogok alapértékei ellen, egyben nyilvánvaló fenyegetés a társadalmainkra nézve.
Kitért arra, hogy a magyar kormány ezzel kapcsoltban a bűnüldözés és a törvényalkotás, a holokauszt-oktatás és az emlékezés terén, valamint a zsidó kultúra újraélesztése érdekében egy sor fontos jogi szakpolitikai intézkedést tett. Felhívta a figyelmet arra, hogy márciustól Magyarország fogja betölteni a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) soros elnökségét, ebben a minőségében pedig három fő célt tűz maga elé: az antiszemitizmus elleni harcot, a holokauszt-oktatást és roma népirtás tudatosításának előmozdítását.
(mti)

2015, jan, 23