Diákokat és egyetemistákat visz ki az Élet Menete az auschwitzi megemlékezésre

auswitz_birkenauAz Élet Menete Alapítvány diákokat és egyetemistákat visz ki az egykori Auschwitz-Birkenau koncentrációs tábornál tartandó január 27-ei megemlékezésre, mert meggyőződése, hogy a holokauszt, a rasszizmus következményeit minél fiatalabb korban meg kell ismerni.
Az alapítvány közleményében kifejtették: az Auschwitz-Birkenau tábor 70 évvel ezelőtti felszabadításáról emlékeznek meg január 27-én. Az egyik legnépesebb delegációval a magyar alapítvány érkezik a hírhedt koncentrációs táborba, ahol 1944-ben mintegy félmillió magyar zsidót gyilkoltak meg. “A legnagyobb magyar temetőben” rendezett nemzetközi megemlékezésen állam- és kormányfők, uralkodói családok tagjai hajtanak fejet az áldozatok és a felszabadítók előtt, így mások mellett Francois Hollande francia, Joachim Gauck német és Heinz Fischer osztrák köztársasági elnök, valamint Fülöp belga, Vilmos-Sándor holland király és Frigyes dán herceg – közölték.
A mintegy háromezer vendég között várhatóan több mint háromszáz, – köztük tucatnyi magyar – holokauszt-túlélő fogja jelenlétével és beszédekkel figyelmeztetni az utókort: Európa, a nagyvilág soha többé nem engedhet meg ilyen katasztrófát – írták.
eletmenete70Az Élet Menete Alapítvány a népes magyar delegáció részeként az egykori túlélők és a zsidó közösség tagjai mellett diákok és egyetemisták nagy csoportját viszi ki a megemlékezésre, mert meggyőződése, hogy a holokauszt, a rasszizmus, a kirekesztés, az antidemokratikus gyakorlat gyalázatának következményeit minél fiatalabb korban alaposan meg kell ismerni – magyarázták. Hozzátették: a nemzetközi megemlékezésre a Mazsihisz által kivitt holokauszt-túlélőket is Az Élet Menete Alapítvány fiataljai kísérik az úton.
A közleményben arra is kitértek, hogy Auschwitzban jelen lesz néhány náci háborús bűnös “vezeklő leszármazottja”, így Rainer Höss, a tábor náci parancsnokának, Rudolf Hössnek az unokája is. Őt nemrég éppen az alapítvány hívta meg Budapestre, hogy minél szélesebb körben, fiatalok előtt mondja el, miért kötelessége minden józan embernek küzdeni a szélsőséges, szélsőjobboldali és neonáci eszmék, szervezetek ellen.
A nagyszabású megemlékezés szervezői az Auschwitz-Birkenaui Állami Múzeum, a Shoah Alapítvány, a Zsidó Világkongresszus és a nemzetközi Élet menete szervezet.
(mti)

2015, jan, 21