Sobotka szerint Prágának nincs vitája Varsóval az auschwitzi megemlékezéseket illetően

bohuslav_sobotkaBohuslav Sobotka cseh miniszterelnök csütörtökön cáfolta egy lengyel napilap állítását, miszerint lengyel kollégája, Ewa Kopacz kifogásolta annak a rendezvénynek a megtartását, amelyet az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmával terveznek Csehországban.
A Gazeta Wyborcza című vezető lengyel napilap csütörtökön azt írta, hogy a csehek, akik nem hívei az Oroszország elleni szigorúbb szankcióknak, Auschwitz felszabadítása alkalmával a lengyel megemlékezéssel konkuráló évfordulós ünnepséget szerveznek, amellyel állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnöknek akarnak kedveskedni. “Ez furcsa” – jegyezte meg az újság. A lap szerint a cseh kezdeményezés a lengyel miniszterelnöknek sem tetszik, s telefonon panaszkodott emiatt Sobotkának.
A cseh kormányfő nyilatkozatában azt állítja, hogy Kopacz nem telefonált neki, és a tervezett csehországi megemlékezések nem kívánnak konkurálni a lengyel évfordulós ünnepségeknek.
“A lengyel újság információja nem igaz, a lengyel miniszterelnök nem telefonált nekem” – reagált a Gazeta Wyborcza közlésére Sobotka.
“A Cseh Köztársaságban megrendezendő Let My People Live elnevezésű akció, amelyet az Európai Zsidó Kongresszus szervez és finanszíroz, egyebek között Martin Schultznak, az Európai Parlament elnökének a védnöksége alatt és a cseh kormány támogatásával, semmiképpen sem kíván konkurálni a lengyelországi megemlékezéseknek. Ez azokra a kegyeleti aktusokra is érvényes, amelyekre Terezínben és Prágai Várban kerül sor” – szögezte le a cseh kormányfő.
Sobotka kifejtette: a megemlékezésekkel Csehország a Terezíni nyilatkozatról kíván megemlékezni, amelyet 2009-ben Csehország uniós elnöksége idején fogadott el majdnem félszáz ország. A nyilatkozat a holokauszt következményeinek a felszámolásával foglalkozik. Az auschwitzi megemlékezésen, amelyre január 27-én kerül sor, Csehország természetesen képviseltetni fogja magát.
A cseh sajtó korábbi közlése szerint a lengyelországi auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmával január 26-án és 27-én kétnapos nemzetközi fórumra kerül sor Prágában és Terezínben.
Az első napon Prágában a résztvevők egyebek között megvitatják az Európában lévő zsidó zsinagógák elleni terrorista támadások kérdését. A második napon a politikusok először a Hradzsinban találkoznának, majd a prágai várból Terezínbe mennének, ahol sor kerülne a megemlékezésre.
Tomás Kraus, a csehországi zsidó hitközségek titkára az MTI tudósítójának elmondta, hogy a prágai és a terezíni megemlékezésre szóló hivatalos meghívókat már hónapokkal ezelőtt kiküldték. A rendezők mintegy 50 ország vezető politikusainak részvételére számítanak.
Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő novemberben közölte, hogy Milos Zeman államfő ebből az alkalomból csehországi látogatásra hívta meg a második világháború négy győztes nagyhatalmának elnökeit. Prágai diplomáciai körök úgy tudják, hogy az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország vezetői nagy valószínűséggel nem vesznek részt a csehországi ünnepségeken.
(mti)

2015, jan, 08