A hagyományokhoz híven ünnepeken és szombaton a zsidó ember nem kenyeret eszik, hanem egy, a kenyérnél finomabb tésztájú kalácsot fogyaszt. Ennek neve chálá, Kelet-európában barchesznek hívjuk.
Elkészítése csütörtökön kezdődik, ekkor bekovászolják, pénteken reggel dagasztják, kiszaggatják és megsütik, a megfelelő szabályok szerint.
A szombati barcheszt hosszúkásra az újévit kerekre szokás fonni , hogy kereb k legyen az esztendő. A kalács minimum három fonatból áll. Ünnepnapokra a kalácsot mákkal megszórják vagy mandulával és mazsolával gazdagítják.
Ősi szokás, hogy a péntek esti vacsora előtt két bárheszre mondjuk el az áldást.
A Lágymányosi Körzetben a Bét Sálom zsinagógában január másodikán délelőtt tíz órától közös barchesz sütésre kerül sor. Két profi bárheszsütőtől leshetik el az érdeklődők a barchesz elkészítésének fortélyait.
A Bét Sálom zsinagógába mindenkit szeretettel várnak az eseményre.