A Smita év

wheatAz idei év a 5775, Smita év, melyet a 12 törzs ideje óta betart a zsidó nemzet Izrael Földjén. A Smita ciklus hét évet tartalmaz és minden hetedik számít Smitának.
A Smita év micvái két kategóriába esnek : a földművelés szünete és a kölcsönök elengedése.
A földművelés szünete csak Izraelben és az Izraelben termelt terményekre vonatkozik, de azokat is érinti,akik nem Izraelben laknak, mert az itt termelt termények, pl. az eszrog és borok érintve vannak.
A kölcsön-elengedés az Izraelben és rajta kívül mindenütt érvényes. De mivel ez csak az év végén lesz érvényes,majd akkor térünk vissza rájuk,ha I,ten engedi.
Lássuk tehát az alapelemeket a Smita évben, elsőnek idézzük a Tóra szavait a Smita micvájáról.
A Tóra azt mondja: “Vetni fogsz a meződön hat éven át és a hetediken parlagon hagyod és nem műveled,azért,hogy a nemzet szegényei megehessék; a maradékot megeszi a mező vadja. Tegyél így a szőlősben és az olajfa-ligetben is.” (Semot 23)
A továbbiakban a Tóra hozzáteszi: “Jó-teremtő szólt Mózeshez a Szináj hegyén, mondván: Beszélj a zsidónéphez és mondd meg nekik. Amikor bejöttök abba az országba,amelyet nektek adok, a föld pihenni fog, mert ez a teremtő szombatja lesz. Hat éven átvetsz a földeden és learatod szőlőd termését. De a Hetedik Év Sabbat és ünnepi pihenés a földnek. És Sabbat a Teremtőnek: nem vethetsz és nem szedheted le szőlőd termését. Ami magától terem, azt sem arathatod le és nem gyűjtheted be a szőlőt beoltatlan szőlődről: ünnepi pihenés lesz a földön. A sabbati gyümölcsöket a földön megehetitek, te, és szolgád, és szolgálód és béresed és a bevándorlók. És az állatoknak és a nyájaknak a meződön szintén jut majd a termésből.” (Vayikra 25)
Arra következtetünk e sorokból,hogy aki földet birtokol Izrael Országában, annak szüneteltetni kell a földművelői munkát a Hetedik Évben, mert a vers azt mondja: „Nem szánthatsz és nem arathatsz”. Az egész Smita évben nem vethetünk a földünkön, mert a vers azt mondja. „Nem vethetsz földeden.” Nem gondozhatjuk a fákat,mert a vers szerint: „Nem nyesheted szőlővessződet.” (sem más fát, hogy jobb termést adjon). Tilos továbbá bármilyen földi termény begyűjtése a Smita évben,hiszen így szól az írás: “Azt,ami magától nő, nem arathatod le.” Ahogy tilos a gabona begyűjtése,úgy tilos a fák gyümölcsét leszedni.
Összefoglalva: Négy tiltott munkát soroltunk fel , melyek tilosak a Smita év során: vetés, nyesés, begyűjtés,leszedés.
A vetés és nyesés abszolút tiltva van egész Smita alatt. De a begyűjtés és leszedés nem tiltható meg teljesen,mert a Tóra azt mondja: „A föld Sabbatja számodra étel lesz” , ami azt jelenti, hogy a Tóra azt szeretné,ha megennénk a Hetedik év (a Smita év) gyümölcseit. Ha abszolút tiltás lenne a begyűjtésre és a leszedésre, akkor hogyan is részesülhetnénk a termésből a Sevi’it évben? A Tóra tehát azt követeli,hogy ne úgy végezzük e munkákat,mint más években, azaz ne gyűjtsünk belőlük nagy halomban egyszerre. Hanem a terményt kis adagokban kell leszedni.
Summázat: Minden földművelésnek szünetelni kell a Smita/Shevi’it évben. Nem ültethetünk magot vagy fát ebben az évben. Nem lehet a más években szokásos nagy mennyiségben aratni vagy gyümölcsöt szedni, hanem kicsit eltérően kell ezt tenni, amit máskor részletezünk.

2014, okt, 21